Că tot am scris ieri că în acest an îmi stabilesc „colosalul” obiectiv de a citi 10 cărţi, este cel mai bun moment să-mi amintesc de vremurile mai bune când acest deziderat nu avea nevoie a fi programat. Preiau astăzi o frumoasă leapşă pe care am primit-o mai demult de la Raluca M şi pe care nu am putut-o onora în decembrie, din motive de aglomeraţie de treburi.
Aşadar, zic şi eu ca şi Raluca: „pe cai”!
1. Prima amintire cu mine citind.
Din păcate, nu reţin care a fost prima carte terminată. Îmi amintesc doar perioada claselor primare, în care „înghiţeam” poveşti, cel mai adesea din colecţia ce ne-a însoţit copilăria-„Poveşti nemuritoare”. Apoi, l-am devorat pe Alexandre Dumas, deci cu siguranţă primul roman a fost unul scris de el, dar nici aici, nu reţin care a fost primul. Chiar şi pe mine mă surprinde cum de în acele vremuri, nu aveam darul statisticilor şi clasificărilor :))
2. Prima carte pe care am citit-o şi recitit-o.
Nu am avut acest obicei al recitirii, mereu am vrut să citesc altceva. Cred că la vârsta de acum, ar fi cazul să trec la recitit, convinsă fiind că aş privi altfel foarte multe cărţi citite în urmă cu prea mulţi ani.
3. O carte pe care fiecare copil ar trebui să o citească.
Nu ştiu de ce îmi vine greu să nominalizez şi aici ceva. Cred că depinde foarte mult de vârstă şi de copil. Spre exemplu, Micul Prinţ, poate fi cu adevărat înţeleasă la o vârstă a copilăriei mai mari.
4. Locul meu preferat de citit.
În pat, indubitabil.
5. Accesorii obligatorii în timpul lecturii.
Ani de zile, nimic. Acum, iau un pix şi o foaie de hârtie.
6. Numărul cărţilor de pe lista mea de lecturi viitoare.
Momentan 6, în memorie. Nu am încă o listă scrisă dar voi remedia de urgenţă.
7. Ultima carte pe care am primit-o sau am cumpărat-o.
Medjugorje-anii 90 Triumful inimii de Sora Emmanuel
8. O carte care mi-a schimbat viaţa într-un fel.
Nu pot spune că ar fi o carte care mi-a schimbat viaţa. Dar pot numi câteva care mi-au plăcut foarte mult: Învierea-Lev Tolstoi, Inimă vrăjită-Romain Rolland, Cărarea pierdută-Alain Fournier.
9. O carte care îmi place dar care pare să nu placă nimănui.
Concert din muzică de Bach de Hortensia Papadat-Bengescu. Este o carte ce mie mi-a plăcut, dar nu am auzit în toată viaţa pe cineva spunând acelaşi lucru, nici despre carte nici despre scriitoare.
10. O carte care nu-mi place dar pe care toată lumea pare să o iubească.
Nu ştiu să dau niciun răspuns aici.
11. O carte care mă intimidează.
Ulise de James Joyce. Am început-o de două ori, fără succes. Şi mai am o problemă cu Virginia Woolf, pe care deasemenea nu am putut-o citi, deşi am avut două tentative. Poate ea ar fi mers sus, că atâta lume o iubeşte pe această scriitoare.
12. Trei dintre scriitorii mei preferaţi.
F. Scott Fitzgerald
Camil Petrescu
Lev Tolstoi.
Acestea fiind zise, predau mai departe leapşa aceasta unor fete despre care cred că încă nu au primit-o:  IrineiIulieiElleiAntoanetei, Ghindei, DaneiClaudiei, Loredanei, Corinei.
Mihaela Dămăceanu