Pentru cei ce au copii de şcoală începutul anului şcolar este nu numai un prilej de emoţii şi griji ci şi o semnificativă cheltuială. În încercarea noastră de a fi mai organizaţi, ne-am străduit să ne facem cumpărăturile din timp şi să ne încadrăm într-un buget rezonabil, estimat cam la 500 de lei.  
Că noi am luat-o din timp de data aceasta şi suntem gata abia acum, că a trebuit să aşteptăm decizia de la şcoală, referitoare la ce culegeri şi caiete auxiliare cumpărăm .
Am avut şi puţin noroc, că am putut să facem şi ceva economie primind manualele de la şcoală şi având o parte din hăinuţele necesare, deja luate.
Să le vedem, deci, pe categorii:
MANUALE ŞI CĂRŢI SUPLIMENTARE
La sfârşitul anului şcolar trecut, au primit deja manualele acestui an. Aproape toate au fost în stare foarte bună, cu excepţia celui de Limba Română, pe care l-am cumpărat, la preţul de 20 de lei. Pentru clasa a III-a sunt necesare 6 manuale, la un preţ total de 120 lei. Culegerile şi caietele suplimentare, la aproape fiecare obiect au costat încă 102 lei. Totalul nostru pentru această categorie este de 122 lei. Cine a fost nevoit sau a dorit să cumpere toate manualele, mai are de adăugat 100 lei. Deci, totalul poate fi între 122 şi 222 lei.
RECHIZITE
Caiete, coperţi, creioane, pixuri, stilou, culori, bloc de desen, etichete, rigle, penar şi celelalte au totalizat 140 lei. Las aici suma aceasta, pentru că am luat obiecte de calitate mai bună şi nu cred că ilustrează un preţ corect, pe medie.
RUCSAC
Noi am luat un mic troler de la Lidl, de calitate bună, cu 80 de lei. Am văzut în Europa şi cu 50-60 lei, dar şi cu 120 lei, în oraş, pentru mărci apreciate. Avem aici, un palier cuprins între 50 şi 120 lei.
UNIFORMA
La capitolul uniformă, avem una din vestuţele de anul trecut în stare bună şi încă îi vine bine, aşa că mai luăm doar una (50 de lei). Adăugăm un pantalon clasic de uniformă (65 lei) şi două cămăşi pentru început (50 lei). Totalul acestei categorii, la noi este de 165 lei. Cine cumpără şi sacou pentru băieţi, ar mai avea de adăugat încă 60 de lei cel puţin. Pun deci, pentru această categorie între 165 şi 225 lei, în medie, pentru că sigur sunt şi şcoli unde uniforma costă mai mult.
ALTĂ ÎMBRĂCĂMINTE
La partea cu îmbrăcatul, bineînţeles că nu poţi lăsa un copil doar cu o uniformă timp de 1 an. Dacă era ca pe vremea noastră, i-am fi luat două uniforme şi trei cămăşi. Dar acum nu mai este aceeaşi stricteţe la uniformă şi de aceea, venim cu înlocuiri. De obicei, pantalonii de uniformă nu sunt foarte agreaţi, motiv pentru care îi vom mai înlocui şi o pereche cu blue-jeans de culoare neagră. I-am cumpărat de la Lidl cu preţul de 40 lei. Adăugăm treningul de 60 lei luat din Europa, două tricouri cu 25 lei fiecare, adidaşii de 55 lei şi o pereche de pantofi la 80 de lei. Am luat deja un hanorac(30 lei), de pus peste vestuţă dimineaţa şi mai luăm luna aceasta o geacă nouă, nu foarte groasă, pentru care bugetez 60 lei, dacă izbutesc să mai caut oferte bune. Totalul nostru aici este de 375 lei. Se observă cu uşurinţă că noi am cheltuit foarte puţin la această categorie, iarăşi datorită celor două drumuri(Lidl şi Dragonul Roşu). Dacă toate aceste lucruri ar fi fost cumpărate de la Bucur Obor, cu siguranţă ar fi ieşit un total mai mare, gândindu-ne doar la trening, hanorac şi blue-jeans. Dacă acestea se cumpără din Unirea sau alte magazine centrale, sau de firmă, cred că aproape fiecare ar costa cel puţin dublu. Merg însă pe o medie, oarecum de bun simţ şi pun aici un total posibil pentru oamenii care nu au chef şi posibilitate de a pierde timpul, la 500 lei. Aşadar între 375 şi 500 lei, doar această categorie.

Vă spuneam eu că-mi plac cifrele şi calculele, nu?

Oare n-ar fi bine să aplic pentru un  post la Institul Naţional de Statictică, să-i mai învăţ şi pe ei, una-alta?

Glumesc, bineînţeles, dar cam acestea ar fi şi cred că nu am uitat nimic.

Să facem acum, totalul. Ziceam eu ceva de 500 de lei, la început?

Gravă eroare, deci, căci totalul este cuprins între 852 şi 1207 lei.

Uitându-mă acum pe fiecare categorie, am observat că nu ar trebui să pun suma minimă, doar ce am trecut eu acolo sus, pentru că este posibil ca alte persoane să fie şi mai calculate ca mine. şi să mai poată reduce din alte categorii. Dar hai să spun cu aproximaţie, că zău că nu mai am puterea să revin la calcule, că s-ar mai putea scădea maxim 100 lei. Aceasta înseamnă că minimul ar fi pe undeva pe la 750 lei. Adică, în niciun caz 500 lei, cum am pus eu iniţial.

Anul viitor, doar mă voi uita pe această postare şi voi fi mai aproape de suma estimată.

Mihaela Dămăceanu

P.S. Cred că este singura dată când zic: bine că nu sunt doi copii. Pe cuvânt că nu este chiar uşor să creşti mai mult de un copil, pe-aici pe la noi!