Nu ştiu dacă mai aveţi timp sau bani de intrat în librării, dar măcar de amorul artei tot merită. Obişnuiesc să le mai trec pragul, din când în când, să văd ce a mai apărut şi chiar dacă  nu cumpăr nimic, stau şi citesc până când încep vânzătoarele să se uite lung la mine.
 
Pentru că îmi place să merg şi eram curioasă să văd o carte, despre care aflasem de la colega mea de birou, m-am oferit să i-o cumpăr eu. Am făcut inspecţia de rigoare, am mai citit câteva pasaje din Orhan Pamuk şi din Eat, pray, love” , după care am căutat cartea cu pricina.
 
De ce eram aşa de curioasă? Pentru că şi ea aflase despre respectiva carte, de la copil, care dorea să o citească pentru că vorbise la şcoală cu câţiva colegi care o citiseră. Să afli despre o carte de la propriul copil şi să se discute la şcoală despre aceasta, nu este deloc puţin lucru. Recunosc că îmi este puţin jenă de modul în care am aflat despre o carte celebră. Îmi fac mea culpa şi promit că voi petrece mai mult timp la raioanele de cărţi pentru copii.
 
Gata cu suspansul. Cartea se numeşte Jurnalul unui puşti de Jeff Kenney şi deja au apărut 4 volume, plus Jurnalul meu.
 
Nu am apucat aseară să mă uit pe carte, dar astăzi pe drum am citit câteva pagini şi surpriza a fost că voi cumpăra şi eu cartea, în primul rând pentru Mihnea şi în al doilea rând pentru mine. M-a binedispus pe o zi întreagă.
 
Ideea cărţii este fantastică. Un puşti primeşte de la mami un jurnal, dar refuză să îl facă un “JURNAL INTIM”. Gluma şi psihologia este îmbinată extraordinar. “JURNALUL INTIM” reprezintă în capul lui ceva ce doreşte mami, să facă el.  Adică să scrie acolo lucruri bune şi respectabile. Dar nu se va întâmpla aşa, pentru că indiferent de cât de bună este ideea mamei, este normal ca el să se opună întrun fel, la ceva ce vine de la mami.
 
“Celălalt lucru pe care vreau săl lămuresc este că a fost ideea lui MAMI, nu a mea. Dar dacă ea are impresia că o să-mi scriu aici sentimentele” sau ceva de genul ăsta, e nebună. Nu vaşteptaţi să o ţin una şi bună cu  Dragă jurnalule” aşa, “Dragă jurnalule” pe dincolo.
“Singurul motiv pentru care am acceptat să fac toate astea este pentru că o să-mi dau seama mai târziu, când voi fi bogat şi celebru, că am ceva mai bun de făcut decât să răspund toată ziua, bună ziua la Întrebări stupide.”
Aşa că agenda asta o să-mi fie de folos.”
Urmeao bandă desenată în care sunt puse întrebările pe care le va primi când va fi bogat şi celebru.
“Gregory! Povesteşte-ne de copilăria ta!”
“Ai fost mereu aşa frumos şi deştept?”
Şi răspunsul lui: “Uitaţi jurnalul meu. Acum ŞUU ŞUU”
 
Cu un umor foarte bun, relatează tot felul de şotii, spaime şi probleme ale copilăriei, din punctul de vedere şi cu modul de gândire al unui băieţel. Nu cred că are cum să nu le placă băieţilor noştri.
 
 Designer de jocuri video şi autor de benzi desenate, Jeff Kinney s-a născut în 1971 şi a fost inclus de revista americană Time în topul celor mai influente 100 de personalităţi din lume, în anul 2009. În 2004 a publicat versiunea online a jurnalului-Diary of a Wimpy Kid, care în trei ani a atins un număr de 20 de milioane de accesări. Ediţia tipărită a apărut în 2007, urmată de încă 8 volume, din care unul interactiv. Succesul extraordinar a determinat ecranizarea primelor două volume şi anul acesta se aşteaptă a treia. Pană acum, au fost traduse în limba română primele patru volume.
 
Este bestsellerul nr. 1 în lista de literatură pentru copii, a prestigioasei publicaţii The New York Times şi este una din cele mai bine vândute serii pentru copii, după Harry Potter. Tradusă în aproape 40 de limbi, a avut o  vânzare de peste 35 de milioane de exemplare. Toate aceste date sunt argumente suficiente să o căutaţi şi să o oferiţi copiilor, în încercarea noastră de ai face să iubească cartea.
 
            Publicată in 2010 la editura Art, am cumpărato din librăria de pe Dorobanţi la preţul de 29,90 lei. O găsiţi şi pe Internet la acelaşi preţ,  în general  cu  un  timp de livrare de 2 săptămâni(10 zile lucrătoare), şi cu încă 8 lei taxele de livrare. Exemplul este luat de pe elefant.ro. De pe Okazii.ro o puteţi lua cu 23,92 lei, la care adăugăm 9 lei livrarea prin Poşta Română, în trei zile lucrătoare. Pentru sectorul 6 din Bucureşti se oferă predare personală
 
Mihaela Dămăceanu